Peet on üks mu lemmikumaid juurvilju! Eriti
just sügis-talvisel ajal kui teiste
juurviljade hooaeg on läbi või pole veel alanud, siis naudin peeditoitie
täiel rinnal! Ja peedi ja kitsejuustu kooslus on ju super. Seda kinnitab ka see
peedi- kitsejuustu salati retsep, mida ma mõni aeg tagasi teiega jagasin. See
kord röstisin ma terveid peete ahjus fooliumi sisse keeratuna. Tegin kohe
suurema koguse, peedid säilivad külmkapis hästi, vähemalt nädala. Maitsvad on
need ka niisama söömiseks,aga ka salatitesse, hummusesse, pestosse või näiteks
sellesse pirukasseJ Karamelliseeritud sibul balsamicoga annab pirukale mõnusat täidlast
maitset juurde, kes sibulafänn ei ole võib selle välja jätta, maitsev on ka
ilma!
Vaja läheb:
Põhi:
100 g rukkijahu
80 g spelta- või nisujahu
80 g võid
50 g hapukoort
1 muna
soola, pipart, 1 tl tüümiani
Täidis:
Oliivõli ja void sibula
karamelliseerimiseks
2 suuremat punast sibulat
2 spl pruuni suhkrut
2 spl balsamico äädikat
3 suuremat ahjus röstitud või keedetud
peeti
150 g kitsejuustu ( kasutasin
hallitusjuustu)
1 dl kohvikoort
2 dl piima
2 muna
värsket või kuivatatud tüümiani
soola, pipart
Tee nii:
Näpi toasoe või ja ülejäänud põhja
koostisained ühtlaseks taignapalliks ja pane 30 minutiks külmkappi. Eelkuumuta
ahi 200 kraadini. Näpi põhi 26 diameetrise pirukavormi põhja, torka kahvliga
auguliseks ja eelküpseta põhja 10 minutit. Kuumuta pannil 1 spl oliivõli ja 1
spl void. Karamelliseeri viilutatud punaseid sibulaid madalal kuumusel 15
minutit, lisa suhkur ja balsamico, sega korralikult läbi ja karamelliseeri veel
umbes 5 minutit. Jälgi, et kuumus oleks madal, muidu läheb sibul kõrbema.
Viiluta peedid ja kitsejuust õhukesteks viiludeks. Sega piim, munad, koor, sool
ja pipar. Pane eelküpsetatud põhjale sibul, selle peale peediviilud ja selle
peale kitsejuustuviilud. Kalla õrnalt peale koore-munasegu ja raputa peale
värske tüümiani lehti. Küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit kuni munasegu
on hüübinud.
Labels: kitsejuust, peet, soolane, soolane pirukas