Eelmisel nädalavahetusel kutsusin paar sõpra enda juurde õhtusöögile. Tavaliselt valmistan
tihti sõpradele aasia köögist inspireeritud toite aga see kord oli üks külalistest
Uus-Meremaalt, kelle jaoks aasia köök ei
ole eksootiline. Menüüs oli see kord hooajalised ja taani traditsioonilisest
köögist inspireeritud koostisained.
Juurseller on Taanis
väga populaarne köögivili, seda kasutatakse siin nii toorena riivituna
salatitesse, fritüürimiseks kui ka püreena nagu mina see kord tegin.
Lillkapsast lisasin püreele, et tugevat seller maitset natuke leevendada.
Juurselleri piimas keetmine pehmendab maitset veelgi. Lisaks sellele on juurselleripüree hea
alternatiiv kartulipüreele- just neile, kes soovivad süsikuid vähem tarbida.
Röstitud
seafilee juurde sobib hästi just praegu valmivatest rabarberitest valamistatud
tšatni ja röstitud spargel on hetkel mu lemmikumaid köögivilju.
Sellest kogusest
jätkub 4 inimesele
Ahjus küpsetatud
sinki mässitud sea sisefilee
600 g sea
sisefilee
150 g
toorsuitsupeekonit või Serrano sinki
musta pipart
Kuumuta ahi 200
kraadini. Maitsesta liha pipraga ja ümbritse singi või peekoniga. Küpseta ahjus
umbes 40 minutit.
Juurselleripüree
2 tassi piima
2 tassi vett
1 loorberileht
1 suurem juurseller (700-800 g)
pool väiksemast
lillkapsapeast
4 spl võid
soola, valget
pipart
1 dl (vahu)koort
Tee nii:
Lõika juurseller
kuubikuteks. Aja potis piim ja vesi koos loorberilehega keema. Lisa
juursellerikuubikud ja lillkapsaõisikud. Kui juurviljad on pehmed siis kurna
vedelik ära ja püreesta juurviljad blenderis või saumiksriga. Lisa või ja
maitsesta soola ja valge pipraga.
Rabarberitšatni
400 g rabarberit
1 sibul
2 spl šerriäädikat
2 dl suhkrut
3 tähtaniisi
0.5 tl
tšillihelbeid
maitse järgi
soola
Pane kõik
koostisained potti ja keeda madalal tulel 30 minutit. Timmi maitse soola ja
suhkurga vastavalt vajadusele.
Ahjus röstitud
spargel
500 g
sparglivarsi
oliivõli
soola
Tee nii:
Lõika sparglitelt
puitunud varrejupid ära. Pane ahjuplaadile ühe kihina, piserda peale veidi
oliivõli ja maitsesta soolaga. Küpseta 200 kraadi juures 5 minutit, kui on
paksemad varred siis paar minutit rohkem, aga spargel peaks jääma krõmps.
Head isuJ
Labels: hoidised, juurviljad, rabarber, sealiha, tervislik