Maapirnirisoto

Juba pikemat aega ootasid mind külmkapis need vahvad maapirnimugulad. Juba ostes teadsin, et nendest saab risotto. Maapirini teatakse ka kui mugulpäevalille ja topinamburi nimega. Maapirni mugulad ei sisalda tärklist, vaid inuliini. Inuliin on looduslik prebiootiline kiud, mis ei allu seedetraktis ensüümide 
lagundavale toimele ja liigub sellisena jämesoolde ning on seal piimhappebakteritele toit-aineks Inuliin on soodne energiaallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele, luues soodsad tingimused meie organismile kasuliku mikrofloora arenguks ja kasvuks. Inuliini soodustab piimhappebakterite kasvu 

soolestikus ja on nende toitekeskkonnaks. 
Vot nii kasulikud on maapirnimugulad:) 
Maapirnil on veel üks hea omadus, et kuumutades säilitab ta oma kuju ja krõmpsu tekstuuri.

Retsept on võetud Nami-Namist ja sellest jätkub umbes 3-4 näljasele.

Vaja läheb:
250 g maapirni
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 sl võid
300 g risottoriisi
1 dl kuiva valget veini
1 l juurviljapuljongit
50 g külma võid
100 g riivitud parmesani
soola
pipart
tüümiani(soovi korral kaunistamiseks)

Tee nii:
Koori maapirnid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibul ja küüslauk. 
Kuumuta potis või, lisa šalottsibul ja küüslauk ning hauta tasasel tulel klaasjaks. Ära pruunista! 
Lisa risotoriis ja kuumuta pidevalt segades, kuni riis on kergelt läbikumav. 
Lisa valge vein ja sega, kuni vein on imendunud. 
Lisa maapirnikuubikud, sega läbi. Lisa kulbitäis kuuma puljongit. Sega ning lisa uus kulbitäis puljongit alles siis, kui eelmine puljong on riisi sisse imendunud. Risoto küpseb al dente umbes 20 minutiga. 
Viimasena sega juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või, maitsesta risoto soola-pipra ning rohke riivitud Parmesaniga. 
Jaota taldrikutesse, puista peale hakitud tüümiani ja Parmesanilaaste ning serveeri kohe. 


Labels: