Kook, milles saab hästi ära kasutada
brüleekreemi valmistamisel üle jäänud munavalged, sest siia kulub neid lausa
12. See on pärit Ameerikast ja sai seal populaarseks juba 19. sajandi lõpus.
See on nime saanud oma õhulise tekstuuri eest ja seda peeti ''inglite
toiduks''. Toiduajaloolased arvavad, et selle koogi tõid Ameerikasse
afro-ameeriklastest orjad, sest koogi tegemiseks on vaja ''tugevaid käsi ja
tööjõudu'':D Inglikooki võib teha paljude erinevate maitsetega, lisades
taignasse näiteks sidrunikoort, šokolaadi, mandliekstrakti jne. Mina proovisin
esimest korda teha kõige originaalsemat-vaniljeekstraktiga. Biskviittaignast
erineb see selle poolest, et taignas pole killukestki rasva (sealhulgas
munakollast). Tänu sellele sobib suurepäraselt kaalujälgijale:) Kooki tuleb
jahutada tagurpidi, et gravitatsioon ei saaks oma tööd teha. Sellepärast peab
olema koogivorm täiesti kuiv ja rasvainega ei tohi määrida, muidu võib kook
jahtumise ajal välja kukkuda. Müügil on ka spetsiaalsed inglikoogi vormid,
millel on keskel auk ja põhi käib ära, aga sobis ideaalselt ka tavaline
ümmargune auguga keeksivorm. Auk peab keskel olema sellepärast, et siis on
koogil rohkem seina pinda, mille najal kerkida.Retsepti panin kokku internetist
erinevatelt lehtedelt.
Vaja läheb:
12 munavalget, toatemperatuuril
300 g suhkrut
160 g jahu
1 spl valgeveiniäärikat või sidrunimahla
1 tl vaniljeekstrakti
pool tl soola
Serveerimiseks
Vahukoort, jäätist, vaniljekastet vms
Marju või moosi
Tee nii:
Eelkuumuta ahi 160 kraadini.
Vahusta munavalged koos vaniljeekstrakti, äädika ja soolaga habemeajamisvahu taoliseks. Lisa järk järgult samal ajal mikserdades POOL suhrust.Mikserda kuni saad tugeva läikiva vahu. Nüüd võta ülejäänud suhkr ja sega see jahuga. Sõelu pool sellest munavalgevahu peale ja mikserda kõige madalama kiirusega õrnalt läbi või mis veel parem sega spaatliga õrnalt läbi. Tähtis on et vahtu võimalikult vähe töödelda. Nüüd tee sama teise poolega. Kalla segu võitamata keeksivormi ja tõmba õrnalt spaatliga läbi, et saada lahti suurematest õhumullidest.
Küpseta 40-45 minutit
ahju keskosas. Proovi küpsust tikuga. Võta ahjust välja ja lase 5 min jahtuda.
Nüüd tuleb vahva koht: Võta mingi pikema kaelaga pudel ja pane kook selle
najale tagurpidi jahtuma. Lase jahtuda umbes 1.5 tundi. Vormist kättesaamiseks
lõika noaga ääred lahti, ka keskelt, toru ümbert ja kummuta taldrikule.
Serveeri näiteks vahukoore või jäätise ja moosi või marjadega.
Labels: keeks, munavalged